A számvitel nem csak hasznos, de szerethető is!

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Az EBITDA: A vállalkozások jelentős pénzügyi mutatója

Tudod, hogy mit jelent? 5. rész

2024. május 02. - Számvitelről Vállalkozóknak Érthetően

audit-4190944_1280.jpg

Ma egy olyan fontos pénzügyi mutatóról fogunk beszélni, amely sok vállalkozás számára kulcsfontosságú: az EBITDA-ról. Meg fogjuk vizsgálni, hogy mi is pontosan az EBITDA, mit tartalmaz, és miért olyan jelentőségű egy vállalkozás számára ennek a mutatónak a figyelemmel kísérése.

Mi az az EBITDA?

 

Az EBITDA egy rövidítés, ami az "Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization" kifejezésből származik, magyarul: "Kamat, Adózás, Értékcsökkenés és Amortizáció előtti eredmény". Az EBITDA egy olyan pénzügyi mutató, amely segít megérteni egy vállalkozás működési eredményességét és jövedelmezőségét anélkül, hogy figyelembe venné az adókat, kamatokat és egyéb nem működési költségeket.

Mit tartalmaz az EBITDA-t?

 

Az EBITDA három fő összetevőből áll:

 

 1. Earnings (Jövedelem): Az EBITDA az adott időszakban realizált bevételt vagy jövedelmet veszi figyelembe, mielőtt bármilyen adót vagy kamatot levonnának.
 2. Before (Előtt): Az EBITDA az adókat és a kamatokat nem veszi figyelembe, ezért ezek a tényezők nem befolyásolják a mutató értékét.
 3. Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization (Kamat, Adózás, Értékcsökkenés és Amortizáció): Ezek a tényezők azok, amelyeket az EBITDA nem tartalmaz. Ezek általában nem működési költségek, és az EBITDA segít elkerülni azoknak a hatását a vállalkozás működési eredményére.

 

Miért jelentőségű a figyelése?

 

Az EBITDA figyelemmel kísérése számos előnnyel járhat egy vállalkozás számára:

 

 1. Működési Teljesítmény Mérésére: Az EBITDA segít megérteni, hogy egy vállalkozás mennyire hatékonyan működik a fő tevékenységében, mivel nem tartalmazza az adókat és a kamatokat, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak a vállalkozás fő tevékenységéhez.
 2. Összehasonlíthatóság: Az EBITDA segít összehasonlítani a vállalkozásokat, mivel ez az adóztatás előtti jövedelmet méri, ami a vállalkozások közötti összehasonlítás szempontjából nagyon fontos.
 3. Pénzügyi Bizonyítékként: Az EBITDA segíthet a befektetőknek és hitelezőknek megérteni egy vállalkozás pénzügyi helyzetét és jövedelmezőségét, mivel ez egy tiszta és átlátható mutató, amely nem tartalmazza az adók vagy a kamatok hatását.


Az EBITDA kiszámítása viszonylag egyszerű matematikai művelet, amelyet a vállalkozás mérleg- és eredménykimutatásából származó adatok alapján végezhetünk el. Az EBITDA képletének alapja az "Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization" kifejezés, amely magyarul azt jelenti: "Kamat, Adózás, Értékcsökkenés és Amortizáció előtti eredmény". A következőkben bemutatom a képletet és annak részletes magyarázatát:

 

Az EBITDA Képlete

 

EBITDA = Operating Income + Depreciation + Amortization

 

Magyarázat:

 • Operating Income (Üzemi Eredmény): Ez az összeg azt jelenti, hogy az EBITDA az üzemi eredményből indul ki. Az üzemi eredmény az a bevétel, amelyből levonják az üzemi költségeket, de még nem vonják le az adókat és a kamatokat.
 • Depreciation (Értékcsökkenés): Ez az összeg az éves értékcsökkenési költséget jelenti, amelyet az eszközök amortizációs költségeire fordítanak. Az értékcsökkenés az eszközök idővel bekövetkező értékvesztését jelenti.
 • Amortization (Amortizáció): Ez az összeg az éves amortizációs költséget jelenti, amelyet az immateriális javak (például szoftverek, jogdíjak stb.) értékcsökkenési költségeire fordítanak.

 

Példa az EBITDA Számítására:

Tegyük fel, hogy egy vállalkozásnak az alábbi adatok állnak rendelkezésre az elmúlt pénzügyi évéből:

- Üzemi Eredmény (Operating Income): 500 000 eFt

- Értékcsökkenés (Depreciation): 100 000 eFt

- Amortizáció (Amortization): 50 000 eFt

Az EBITDA kiszámítása a következőképpen néz ki:

EBITDA = 500,000 + 100,000 + 50,000 = 650,000 eFt

Tehát az adott vállalkozás EBITDA-ja 650 000 eFt volt az elmúlt pénzügyi évben.

 

Az EBITDA számítása fontos eszköz a vállalkozások pénzügyi teljesítményének megértésében és elemzésében. Ez azért hasznos, mert segíti a vállalkozásokat abban, hogy meghatározzák az üzleti tevékenység valódi jövedelmezőségét, mivel nem tartalmazza az adókat és a kamatokat, amelyek befolyásolhatják a bevételt és az adott időszakban megmaradt jövedelmet. Segíthet a vállalkozásoknak megérteni és értékelni a működési teljesítményüket, valamint hozzájárulhat a befektetők és hitelezők bizalmának növeléséhez. A vállalkozásoknak érdemes rendszeresen figyelemmel kísérniük az EBITDA-t, hogy jobban megértsék pénzügyi helyzetüket és javítani tudják teljesítményüket.

 

Móréné Rácz Rita

 

Egyszerű controlling rendszer felállítása

teamwork-3213924_1280.jpg

Egy egyszerű controlling rendszer felállítása a vállalkozásodban lehetővé teszi, hogy jobban átlásd és irányítsd a pénzügyi folyamataidat, és segít abban, hogy hatékonyabb döntéseket hozz a vállalkozásod növekedése érdekében. A megfelelő főkönyvi és számviteli rendszer kialakítása alapvető fontosságú a controlling területén való hatékony működéshez. Ezek a rendszerek biztosítják az alapvető adatokat és információkat, amelyekre a controlling tevékenységek épülnek. 

 Íme néhány lépés, hogyan állíts fel egy egyszerű controlling rendszert:

Határozd meg a célokat és mutatókat

 

Először is, határozd meg, hogy milyen célokat szeretnél elérni a controlling rendszer bevezetésével. Ez lehet például a költséghatékonyság növelése, a bevétel maximalizálása vagy a nyereség növelése. Határozz meg néhány kulcsfontosságú mutatót (KPI), amelyek segítenek nyomon követni a céljaidat, például a bevétel, a költségek, a nyereségmargó vagy a cash flow. Például, ha célod a bevétel növelése, akkor a KPI-k lehetnek a havi bevételi célkitűzések vagy az átlagos ügyfélérték növekedése. Ha egy kis étterem vagy, célul tűzheted ki a havi bevétel növelését. A KPI-k lehetnek a havi átlagos forgalom, az új ügyfelek száma vagy az értékesítési arányok.

Rendszeres pénzügyi jelentések és elemzések

 

Hozz létre egy rendszeres időszakot (heti, havi vagy negyedéves) pénzügyi jelentések elkészítésére és elemzésére. Ezek a jelentések tartalmazzák a bevételt, a költségeket, a nyereséget és egyéb releváns pénzügyi adatokat. Elemzd át ezeket a jelentéseket, és keress összefüggéseket vagy trendeket, amelyek segítenek a vállalkozásod pénzügyi helyzetének megértésében.  A megfelelő főkönyvi és számviteli rendszer lehetővé teszi a pontos és időszerű pénzügyi adatok rögzítését és nyomon követését. Ez lehetővé teszi a controlling tevékenységek számára, hogy valós idejű információkkal dolgozzanak, nyomon kövesd a vállalkozásod pénzügyi teljesítményét és azonnal reagáljanak a változásokra vagy problémákra. A könyvelő felelős lehet az ilyen jelentések elkészítéséért és az adatok elemzéséért.

Pénzügyi tervezés és előrejelzés

 

Készíts előrejelzéseket és terveket a jövőbeli pénzügyi teljesítményedről, figyelembe véve az aktuális adatokat és trendeket. Ez segít abban, hogy jobban tervezd meg a költségvetésedet és az erőforrásokat, és felkészülj a jövőbeli kihívásokra és lehetőségekre. Például készíts előrejelzést a következő negyedéves bevételre, és azonosítsd, hogy milyen intézkedéseket kell tenni a cél eléréséhez. A költségvetési terv készítéséről korábbi cikkeimben olvashattál.

Költségmenedzsment

 

Figyeld és kezeld a költségeket, hogy minimalizáld azokat és maximalizáld a nyereséget. Azonosítsd azokat a területeket, ahol lehetséges a költségek csökkentése vagy optimalizálása, például az improduktív költségek (rezsiköltség, általános költségek) vagy a felesleges kiadások. Ellenőrizd a beszállítói költségeket, és keresd azokat a lehetőségeket, ahol tárgyalhatsz a kedvezményekről vagy alternatív szállítókat találhatsz.

Átfogó ellenőrzési funkciók

 

A megfelelő rendszerek átfogó ellenőrzési funkciókat kínálnak, amelyek segítenek az adatintegritás és biztonság biztosításában. Ez lehetővé teszi a könyvelő és a controlling csapat számára, hogy biztosak legyenek abban, hogy az adatok megbízhatóak és hitelesek.

Kommunikáció és együttműködés

 

Biztosítsd a pénzügyi adatok és jelentések átláthatóságát és hozzáférhetőségét az összes érintett fél számára a vállalkozásodban. Kommunikálj rendszeresen a csapatoddal a pénzügyi teljesítményről és a célokról, és ösztönözd az együttműködést és a közös munkát a célok elérésére.

Használj egyszerű eszközöket és szoftvereket

 

Válassz olyan egyszerű és könnyen használható eszközöket és szoftvereket, amelyek segítenek a pénzügyi adatok és jelentések nyomon követésében és elemzésében. Lehetőleg válassz olyan megoldásokat, amelyek könnyen integrálhatók a vállalkozásod meglévő rendszereivel és folyamataival. A megfelelő főkönyvi és számviteli rendszer lehetővé teszi az adatok integrációját és összekapcsolását más üzleti rendszerekkel, például az értékesítési vagy beszerzési rendszerekkel. Ez lehetővé teszi a teljes körű és átfogó elemzéseket és jelentéseket az üzleti teljesítményről.


A könyvelő szorosan együttműködhet a controlling csapattal a megfelelő főkönyvi és számviteli rendszer kialakításában és üzemeltetésében, és biztosítani tudja, hogy az adatok pontosak és megbízhatóak legyenek a controlling tevékenységek számára. A jó együttműködés és kommunikáció kulcsfontosságú a sikeres controlling és pénzügyi működés szempontjából.

 

Móréné Rácz Rita

A controlling: A vállalkozók titkos fegyvere a pénzügyi stabilitásért és növekedésért

Tudod, hogy mit jelent? 4. rész

businessman-3300907_1280.jpg

Az egyik ügyfelem egy kis, de dinamikus marketing ügynökség volt, amely kreatív és hatékony marketingmegoldásokat kínált különböző ügyfelek számára. Annak érdekében, hogy a vállalkozás további növekedést és sikert érjen el, a vezetőséggel úgy döntöttünk, hogy bevezetik a controllingot a vállalkozás pénzügyi folyamatainak és teljesítményének javítása érdekében.

A controlling bevezetése előtt gyakran küzdöttek a pénzügyi átláthatóság és hatékonyság hiányával. A költségek kezelése és a bevétel növelése voltak a fő kihívások, és gyakran nehézségek merültek fel a profit maximalizálásában és a pénzügyi tervezésben.

Ahogy bevezették a controllingot, a vállalkozás érezte azonnali hatását. Először is, a controlling rendszer segített az ügynökség vezetőinek abban, hogy átláthatóbbá tegyék a költségeket és bevételt. Ez lehetővé tette számukra, hogy pontosan lássák, hogy melyik projektekből származnak a legnagyobb bevételek, és mely területeken lehetne optimalizálni a költségeket.

A controlling bevezetése emellett lehetővé tette, hogy hatékonyabban tervezzenek és előrejelzéseket készítsenek a jövőbeli projektekkel és bevételekkel kapcsolatban. Az ügynökség vezetői most már könnyebben tudtak döntéseket hozni a beruházásokról és a növekedési stratégiákról, mivel pontosabb és relevánsabb adatok álltak rendelkezésükre.

Emellett a controlling rendszer segített a vállalkozásnak az ügyfélszolgáltatások optimalizálásában és a bevételnövelésben is. Az ügynökség képes volt azonosítani azokat a területeket, ahol több bevételt lehetne generálni vagy az ügyfélszolgáltatást javítani, és ennek megfelelően módosítani a stratégiákat.

A controlling bevezetése összességében segített abban, hogy átláthatóbbá és hatékonyabbá tegye pénzügyeit, és hozzájárult a vállalkozás növekedéséhez és sikeréhez. A vezetőség és a dolgozók most már jobban tudtak együttműködni, és a vállalkozás folyamatai sokkal gördülékenyebbek lettek, amely lehetővé tette a további fejlődést és előrelépést a marketingiparban.

 

A Controlling: Mi is ez valójában?

 

A controlling egy olyan vezetési funkció vagy folyamat, amelynek célja a vállalkozás pénzügyi teljesítményének felügyelete, irányítása és optimalizálása. Ez a folyamat segíti a vállalkozókat abban, hogy hatékonyan és célorientáltan kezeljék a vállalkozás pénzügyi erőforrásait, és biztosítsák a gazdasági célok elérését.

Miért fontos a vállalkozók számára?

 

 • Pénzügyi irányítás: A controlling segítségével a vállalkozók jobban megértik és irányítják a vállalkozás pénzügyeit. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban kezeljék a költségeket, optimalizálják a bevételt és növeljék a nyereséget. 
 • Döntéshozatal támogatása: A controlling által biztosított adatok és jelentések segítenek a vállalkozóknak megalapozott döntéseket hozni a vállalkozás jövőjével kapcsolatban. Ez lehetővé teszi számukra, hogy felismerjék a pénzügyi trendeket, előrejelzéseket készítsenek és reagáljanak a piaci változásokra.
 • Teljesítménymérés és -elemzés: A controlling segítségével a vállalkozók képesek monitorozni és értékelni a vállalkozás teljesítményét. Ez lehetővé teszi számukra, hogy azonosítsák az erősségeket és gyengeségeket, és javítsák a vállalkozás hatékonyságát és versenyképességét.
 • Rugalmas reagálás a változásokra: A controlling rendszeres jelentéseket és elemzéseket biztosít a vállalkozóknak, amelyek segítenek nekik időben észlelni és reagálni a piaci változásokra vagy belső kihívásokra. Ez lehetővé teszi számukra, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak az új körülményekhez és sikeresen navigáljanak az üzleti környezet változékonyságában.
 • Költséghatékonyság és profitnövelés: A controlling segítségével a vállalkozók azonosíthatják és kiválaszthatják a költséghatékony megoldásokat, valamint optimalizálhatják a vállalkozás profitgeneráló tevékenységeit. Ez lehetővé teszi számukra, hogy növeljék a nyereséget és fenntarthatóbbá tegyék a vállalkozásukat.


A controlling nem csupán egy pénzügyi eszköz, hanem egy vállalkozás sikeres vezetésének és növekedésének kulcsfontosságú eleme. A vállalkozók számára segít abban, hogy átláthatóbbá és hatékonyabbá tegyék pénzügyeiket, és biztosítsák vállalkozásuk hosszú távú sikerét. Ha még nem használod a controllingot vállalkozásodban, itt az ideje elkezdeni!

 

Móréné Rácz Rita

 

A legfontosabb információk, amit vállalkozóként tudnod kellene az árbevételről

Tudod, hogy mit jelent? 3. rész

cash-box-6679069_1280.jpg

Ma arról fogunk beszélni, hogy mi is az az árbevétel, és miért olyan fontos fogalom a vállalkozások számára. Kezdjük!

Mi az az árbevétel?

Az árbevétel a vállalkozások bevételének az összege, amelyet az eladott termékek vagy szolgáltatások értékesítése révén érnek el. Ez a pénzösszeg az, amelyet a vállalkozás bevételeként könyvel, és amely az üzleti tevékenységből származó pénzügyi bevételeket tükrözi.

Miért fontos az árbevétel?

Az árbevétel az egyik legfontosabb mutatószám a vállalat pénzügyi teljesítményének értékelésében. Ez az összeg jelzi, hogy mennyi bevételt termelt a vállalat az üzleti tevékenységéből, és mennyi pénzt sikerült generálnia az eladások révén.

Hogyan számítják ki az árbevételeket?

Az árbevételeket általában a termékek vagy szolgáltatások értékesítési árának és az eladott mennyiségnek a szorzatával számítják ki. Például, ha egy vállalat elad 100 darab terméket 10 dollárért darabonként, akkor az árbevételük 1000 dollár lenne. Ez az összeg nem tartalmazza az általános forgalmi adót (ÁFA), mert az nem a vállalkozás bevételének a része, arra az állam tart igényt.

Miért fontos az árbevétel figyelemmel kísérése?

Az árbevétel figyelemmel kísérése lehetővé teszi a vállalat számára, hogy nyomon kövesse az üzleti tevékenység hatékonyságát és eredményességét. Ez a mutatószám segíthet az üzleti döntések meghozatalában, az üzleti stratégia kidolgozásában és a vállalat jövőbeli tervezésében.

Árbevétel vs. profit

Fontos megjegyezni, hogy az árbevétel nem ugyanaz, mint a profit. Az árbevétel az eladásokból származó összes bevételt jelenti, míg a profit a bevétel és a költségek közötti különbség. Az árbevételből a vállalatnak még le kell vonnia az összes költséget (például a gyártási költségeket, az adminisztratív költségeket stb.), mielőtt megállapíthatja a tényleges profitot.

 

A Vállalkozások Bevételeinek Típusai

 

A vállalkozások számos forrásból szerezhetnek bevételeket, amelyek különböző formában és módon érkezhetnek. Az alábbiakban néhány közös típust ismertetek meg, amelyeket a vállalkozások gyakran használnak:

Termékértékesítésből származó bevételek

Ez a leggyakoribb bevételi forrás a vállalkozások számára. A termékértékesítésből származó bevételek azok az összegek, amelyeket a vállalkozás termékeinek értékesítéséből szerez. Ezek a termékek lehetnek fizikai áruk, digitális termékek, vagy akár licencelt szoftverek.

Szolgáltatás értékesítésből származó bevételek

Egyes vállalkozások a szolgáltatásaik értékesítéséből származó bevétellel is foglalkoznak. Ez lehet például szakértői tanácsadás, tervezési szolgáltatások, oktatás vagy egyéb szakmai tevékenységek.

Előfizetéses modellből származó bevételek

Vannak olyan vállalkozások is, akik előfizetéses modellt alkalmaznak, amelynek keretében a fogyasztók rendszeres díjat fizetnek egy adott szolgáltatás vagy termék igénybevételéért. Ez a típusú bevétel stabil és előre tervezhetővé teszi a vállalkozás pénzügyi helyzetét.

Hirdetési bevételek

Online platformok és média vállalkozások gyakran generálnak bevételeket a hirdetési helyek értékesítéséből. Ezek a bevételek a hirdetők által fizetett összegekből származnak, hogy megjelenhessenek az adott platformon vagy médiumban.

Licencdíjak és jogdíjak

Egyes vállalkozások bevételeket generálnak a termékeikhez vagy szellemi tulajdonukhoz kapcsolódó licencdíjakból vagy jogdíjakból. Ez lehet például szoftverek, védjegyek, szabadalmak vagy szerzői jogok.

 

Bevételek Csoportosítása

 

A vállalkozások bevételeit többféleképpen is csoportosíthatjuk, attól függően, hogy milyen szempontok alapján szeretnénk megközelíteni őket. A bevételek csoportosítása segít a vállalkozásoknak jobban megérteni pénzügyi helyzetüket és hatékonyabban kezelni a bevételi forrásaikat.

 1. Forrás szerint: Például termékértékesítésből származó bevételek, szolgáltatásértékesítésből származó bevételek stb.
 2. Időbeli eloszlás szerint: Például az éves bevételek, negyedéves bevételek, havi bevételek stb.
 3. Fizetési módszer szerint: Például készpénzes bevételek, hitelkártyás bevételek, banki átutalások stb.

 

Összefoglalva, a vállalkozások számos különböző típusú bevételt generálhatnak különböző forrásokból és módszerekkel. A bevételeket különböző szempontok alapján lehet csoportosítani, ami segít a vállalkozásoknak jobban megérteni és kezelni bevételi forrásaikat. Fontos, hogy a vállalkozások rendszeresen nyomon kövessék és elemzék bevételeiket, hogy hatékonyabbak legyenek és sikeresek maradjanak a piaci versenyben.

 

Móréné Rácz Rita

Az árbevétel, az egyéb és a pénzügyi műveletek bevételei

Tudod, hogy mit jelent? 2. rész

campaign-creators-pypeceajezy-unsplash.jpg

Az egyik általam könyvelt vállalkozás mindig is büszkén hirdette egyedi és kiváló minőségű gépeit, amelyeket különböző iparágak számára terveztek és gyártottak. A vállalkozás vezetője, mindig is fókuszált arra, hogy az árbevétel és az egyéb bevételek közötti különbséget megértse, és azt, hogyan befolyásolja ez a vállalkozás pénzügyi helyzetét.

Amikor régebben egyszer átnézte a vállalkozás pénzügyi kimutatásait, észrevette, hogy az árbevétel mellett számos egyéb bevételi tétel is szerepel, például kamatok, és a devizás értékesítésből származó árfolyamkülönbözetek. Egyre több kérdés merült fel benne arról, hogy ezek a bevételek milyen mértékben járulnak hozzá a vállalkozás nyereségéhez és milyen módon befolyásolják a pénzügyi teljesítményüket.

Akkor döntött úgy, hogy részletesebben megvizsgálja ezeket a bevételeket, hogy megértse, hogyan csoportosíthatná azokat, hogy még jobban értelmezhesse őket. Megkeresett, részletes elemzést végeztünk. Ennek eredményeként felismerte, hogy az árbevétel mekkora része származik a különböző típusú gépek értékesítéséből, míg az egyéb bevételek olyan forrásokból származnak, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak a vállalkozás fő tevékenységéhez. Például, hogy az árfolyamból adódó bevételek és ráfordítások vagy kamatok jelentős összegeket is képviselhetnek, és hozzájárulhatnak a vállalkozás pénzügyi stabilitásához és növekedéséhez. Ennek felismerése segített a vállalkozásnak abban, hogy teljesebb képet kapjon a pénzügyi helyzetéről és hatékonyabban tervezhessen a jövőre.

Közösen kialakítottunk egy új könyvelési rendszert, amely részletesen dokumentálta és megkülönböztette az árbevételt az egyéb bevételi forrásoktól. Ez magában foglalta a bevételek forrásának pontosabb jelölését, például a különböző géptípus értékesítését az árbevétel kategóriában, valamint az egyéb bevételeket, mint az árfolyamkülönbözetek és kamatok, a pénzügyi bevételi források között.

Ahogy az új könyvelési rendszer bevezetésre került, az ügyvezető hamarosan észrevette a pozitív változásokat. A vállalkozás pénzügyi kimutatásai átláthatóbbá váltak, és könnyebben lehetett nyomon követni a bevételeket és azok forrásait. Ezáltal a vállalkozás pontosabb képet kapott pénzügyi helyzetéről, és hatékonyabban tudta tervezni a jövőbeli tevékenységeit.

Ha az ügyvezető nem foglalkozott volna a könyvelői tudás fontosságával és nem hoztunk volna létre egy pontosabb könyvelési rendszert, a vállalkozás továbbra is nehézségekkel küzdött volna a bevételi források megkülönböztetésében, ami zavaros és pontatlan pénzügyi kimutatásokhoz vezethetett volna. Ez pedig hosszú távon befolyásolta volna a vállalkozás pénzügyi stabilitását és növekedését.

Ez a történet jól példázza, hogy hogyan segíthet a könyvelő és főkönyvi ismeretek egy vállalkozásnak abban, hogy pontosan megkülönböztesse a bevételek típusait és származását, különösen egy nagy értékű eszközöket forgalmazó vállalkozás esetében. Ezáltal a vállalkozás átláthatóbb pénzügyi helyzetet teremthet magának és hatékonyabban irányíthatja tevékenységeit a jövőbeli siker érdekében.

Ma arról írok, hogy mi a különbség az árbevétel, az egyéb bevételek és a pénzügyi műveletek bevételei között egy vállalkozás pénzügyi kimutatásában, és hogyan értelmezhetjük ezeket a különböző típusú bevételeket.

Árbevétel

 

Az árbevétel az az összeg, amelyet egy vállalkozás termékeinek vagy szolgáltatásainak értékesítéséből szerez. Ez az összeg közvetlenül kapcsolódik a vállalkozás fő üzleti tevékenységéhez, és az általuk értékesített termékek vagy szolgáltatások árából és mennyiségéből származik. Az árbevétel az egyik legfontosabb mutató a vállalkozás teljesítményének értékelésében, és közvetlenül befolyásolja a vállalkozás jövedelmét és nyereségességét.

Egyéb Bevételek

 

Az egyéb bevételek olyan bevételi tételek, amelyek nem származnak a vállalkozás fő tevékenységéből, vagyis nem az árbevétel részei. Ezek a bevételi tételek különböző forrásokból származhatnak, például:

 • Tárgyi eszköz értékesítés
 • Licencdíjak
 • Kapott késedelmi kamatok, kötbérek
 • Biztosítási kifizetések
 • Támogatások

Az egyéb bevételek jelentősége és mértéke változhat a vállalkozástól és az adott időszaktól függően, és hozzájárulhatnak a vállalkozás teljes bevételéhez és nyereségéhez.

Pénzügyi Műveletek Bevételei

 

A pénzügyi műveletek bevételei olyan bevételi tételek, amelyek a vállalkozás pénzügyi tevékenységeiből származnak, például:

 • Kamatbevételek bankbetétekről vagy kötvényekről
 • Devizaváltási nyereségek
 • Befektetési jövedelmek

Ezek a bevételek nem származnak közvetlenül a vállalkozás fő tevékenységéből, hanem a pénzügyi befektetésekből és ügyletekből adódhatnak. A pénzügyi műveletek bevételei gyakran változékonyak és befolyásolhatják a vállalkozás pénzügyi helyzetét és nyereségességét.


Az árbevétel, az egyéb bevételek és a pénzügyi műveletek bevételei különböző forrásokból származnak, és különböző módon befolyásolják a vállalkozás pénzügyi helyzetét és teljesítményét. Az ezekkel kapcsolatos információk megértése segít a vállalkozásnak abban, hogy teljesebb képet kapjon pénzügyi helyzetéről, és hatékonyabban kezelje bevételi forrásait. Fontos, hogy a vállalkozások rendszeresen nyomon kövessék és elemzék ezeket a bevételi tételeket, hogy jobban megértsék pénzügyi helyzetüket, és jobban tervezhessék jövőbeli tevékenységüket és stratégiáikat.

Legközelebb arról írok, milyen típusú bevételek lehetnek egy vállalkozásnál, és milyen szempontok alapján csoportosíthatjuk azokat.

 

Móréné Rácz Rita

Miért nem azonos egy vállalkozásnál a profit, a bankszámlán és a pénztárban lévő pénz összegével?

money-3219298_1280.jpg

Az egyik informatikai cégnek az elmúlt hónapokban több új projektre sikerült szerződnie, és az üzletágukban növekedési hullámot tapasztaltak. Az ügyvezető örömmel látta, hogy a cég bankszámláján és pénztárában egyaránt magas egyenleg volt.

Márpedig ez azt jelenti, hogy jól teljesítünk, és jelentős profitot termeltünk! - gondolta magában az ügyvezető - a cég nagyszerűen teljesített, és a magas egyenlegek bizonyítják, hogy a cég nyereséges.

Azonban, amikor a vállalkozás könyvelőjeként átnéztem a főkönyvet, nem értettem vele egyet. Bár valóban magas volt a bankszámlán és pénztárban lévő pénzösszeg, a könyvelés azt mutatta, hogy a cég profitja jóval alacsonyabb volt, mint azt az ügyvezető gondolta. Az alacsonyabb profitot az összes kiadás és költség levonása után kell  kikalkulálni, beleértve az alkalmazotti béreket, a projekt-specifikus költségeket, a marketing kiadásokat és az egyéb üzleti kiadásokat is.

Elmagyaráztam, hogy bár a cég bankszámláján és pénztárában magas egyenleg van, ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cég magas nyereséget termelt. A magas egyenleg annak  az eredménye annak, hogy a cég nagy összegeket kapott az új projektek kezdeti előlegeként vagy részletként, de ezek a bevételek még nem számítanak teljes körű nyereségnek, mivel még nem voltak igénybevéve és így nem is lettek elszámolva azok a költségek, amelyekkel ezek a projektek járnak.

Az ügyvezető ekkor határozta el, hogy gondosabban és részletesebben fogja nyomon követni a cég pénzügyeit a jövőben. Azt is eldöntötte, hogy jobban összpontosít a nyereségességi mutatókra és azokra a tényezőkre, amelyek valóban befolyásolják a cég hosszú távú pénzügyi stabilitását.

Ez a történet jól példázza, hogy bár a magas bankszámla- és pénztár egyenleg jól hangzanak, nem mindig tükrözik a vállalkozás valós nyereségét. Gyakran úgy gondolhatnánk, hogy ha egy vállalkozás jövedelmező, akkor ez az összeg megtalálható a bankszámlán vagy a pénztárban, de ez nem mindig így van. Nézzük meg közelebbről, miért.

Bevételek és kiadások időbeli eltolódása

 

Egy vállalkozás pénzügyi kimutatásában a profitot úgy számoljuk, hogy az árbevételből levonjuk a költségeket, az egyéb kiadásokat és adókat. Azonban a bevétel és a költségek időbeli megjelenése nem mindig azonos. Például egy vállalkozás lehet, hogy eladott termékeiből befolyó bevételét még nem kapta meg teljes egészében, ugyanakkor már ki kellett fizetnie a beszállítóit, alkalmazottait vagy az adóhatóságot. Ezért lehet, hogy bár a vállalkozás jövedelmező, mégis alacsonyabb a bankszámlán vagy a pénztárban lévő pénzösszeg.

Beruházások

 

A vállalkozások gyakran beruháznak a növekedés vagy a működési hatékonyság javítása érdekében. Ezek a beruházások jelentős kiadásokat jelenthetnek, és csökkenthetik a bankszámlán vagy a pénztárban lévő pénzösszeget, még akkor is, ha a vállalkozás hosszú távon nyereséges lesz.

Hitel és egyéb finanszírozás

 

Sok vállalkozásnak lehetnek hitelhez vagy külső finanszírozáshoz kapcsolódó kötelezettségei, például bankkölcsönök vagy hitelkártyák. Ezek a kötelezettségek csökkenthetik a rendelkezésre álló likvid pénzeszközöket, még akkor is, ha a vállalkozás valójában nyereséges.

Adók és egyéb kifizetések

 

A vállalkozásoknak adót kell fizetniük a nyereségük után, valamint az eredménybe nem számító általános forgalmi adót is rendezni kell. Ezek a kifizetések csökkenthetik a rendelkezésre álló pénzeszközöket.


Bár a profit az egyik legfontosabb mutató a vállalkozás jövedelmezőségének és teljesítményének értékelésében, fontos megérteni, hogy ez a pénzügyi kimutatásban megjelenő szám nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes pénz azonnal rendelkezésre áll a vállalkozás számára. A bevétel és a költségek időbeli eltolódása, beruházások, hitelkölcsönzések és egyéb tényezők mind befolyásolhatják a bankszámlán vagy a pénztárban lévő pénz mennyiségét.

Fontos, hogy a vállalkozások figyelemmel kísérjék és értékeljék a pénzügyi mutatókat,  megfelelően tervezzék pénzügyeiket annak érdekében, hogy stabil és fenntartható üzleti tevékenységet folytathassanak. A pontos és átfogó pénzügyi könyvelési gyakorlatok és rendszerek bevezetése kulcsfontosságú a helyes pénzügyi döntések meghozatalához és a vállalkozás hosszú távú sikere érdekében.


Móréné Rácz Rita

Bevételek vs. Profit: Mi a különbség és miért fontos egy vállalkozás számára

Tudod, hogy mit jelent? 1. rész

 calculator-385506_1280.jpg

A bevételek és a profit két különböző, de összefüggő fogalom, amelyek fontos szerepet játszanak egy vállalkozás életében. Ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen, fontos megérteni és hatékonyan kezelni mindkét fogalmat. Sok vállalkozó azonban gyakran összekeveri vagy egyenlővé teszi a bevételeket és a profitot. Nézzük meg közelebbről, mi is a különbség közöttük.

Bevételek:

 

A bevételek azok az összegek, amelyeket egy vállalkozás az általa értékesített termékek vagy szolgáltatások értékesítéséből származó pénzeszközökből szerez. Ezek a pénzeszközök a vállalkozás bevételi forrásai, és közvetlenül kapcsolódnak az eladott termékek vagy szolgáltatások mennyiségéhez és árához. A bevételek tehát azok az összegek, amelyeket a vállalkozás a piacról megszerez, anélkül hogy bármilyen költséget levonna belőle.

Profit:

 

A profit az a pénzösszeg, amely megmarad a költségek levonása után az összes bevételből, azaz azt mutatja, hogy a vállalkozás mennyi eredményt (profitot) generál a tevékenységéből. A költségek, azok a kiadások, amelyek a vállalkozásnál a termékek vagy szolgáltatások előállítása és értékesítése során felmerültek. A profit az a pénz, amelyet a vállalkozás valóban megtart, és amelyből a tulajdonosok osztalékot vehetnek fel, vagy amellyel a vállalkozást továbbfejleszthetik.

A profit lehet nyereség, de lehet veszteség is:

Nyereség

Egy vállalkozás akkor tekinthető nyereségesnek, amikor a generált bevétel meghaladja a felmerült költségeket és kiadásokat egy adott időszakban. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásnak több pénzt sikerül keresnie, mint amennyit ki kell fizetnie az összes költség, beleértve a működési költségeket, az alkalmazottak bérét, az anyag- és alapanyag költségeket, a marketing és értékesítési költségeket, az adminisztratív és irodai költségeket, valamint egyéb díjakat.

A vállalkozás nyereségességét általában a nyereség három fő mutatója segítségével mérjük:

Bruttó nyereség: Ez az összeg azt jelzi, hogy a vállalkozás mennyi bevételt termelt az összes költség és kiadás levonása előtt. A bruttó nyereség figyelembe veszi a termékek vagy szolgáltatások értékesítéséből származó bevételt és az ezekhez kapcsolódó direkt költségeket, például az anyagköltségeket.

Üzemi nyereség: Ez az összeg azt mutatja, hogy a vállalkozás mennyi bevételt generált az összes működési költség levonása után, de még a kamatok, árfolyamkülönbözetek és a nyereségadó levonása előtt. Az üzemi nyereség figyelembe veszi az összes költséget, ami közvetlenül kapcsolódik a vállalkozás fő tevékenységéhez.

Nettó nyereség: Ez az összeg azt jelzi, hogy a vállalkozás mennyi bevételt generált az összes költség, a kamatok, árfolyamkülönbözetek és a nyereségadó levonása után. A nettó nyereség az összeg, amit a vállalkozás tulajdonosa vagy részvényesei valóban megtarthatnak, és amit visszaforgathatnak a vállalkozásba vagy kifizethetnek osztalékként.

A vállalkozás akkor tekinthető nyereségesnek, ha mindezek a nyereséges mutatók pozitív értékeket mutatnak, ami azt jelenti, hogy a vállalkozás több pénzt generál, mint amennyit kifizet.

Veszteség:

A veszteség mutatja, hogy a vállalkozás működése során több kiadást kellett fedeznie, mint amennyi bevételt képes volt elérni, ami eredményként negatív összeget hagy a pénzügyi kimutatásokban.

A veszteség lehet átmeneti vagy hosszú távú, attól függően, hogy a vállalkozás milyen mértékben és időtartamban képes fenntartani a működését negatív eredmény mellett. Az átmeneti veszteség általában rövid távú kihívások, például szezonális változások vagy piaci ingadozások miatt következhet be, míg a hosszú távú veszteség hosszabb távú problémák, például rossz gazdálkodás vagy piaci helyzet miatt alakulhat ki.

Ha egy vállalkozás hosszú távon veszteséges, az komoly problémákat jelenthet a vállalkozás jövőbeli kilátásai szempontjából, beleértve a pénzügyi stabilitás és a hosszú távú fenntarthatóság kérdéseit is. Ezért fontos, hogy a vállalkozások rendszeresen monitorozzák és értékeljék a pénzügyi teljesítményüket, és szükség esetén megfelelő lépéseket tegyenek a veszteségek minimalizálása vagy megszüntetése érdekében.


Miért fontos ezeket megérteni?

 

A bevételek és a profit megértése kritikus fontosságú egy vállalkozás vezetése során. Miért fontos ezeket megérteni, és mi történik, ha ezeket a fogalmakat összekeverik:

Pénzügyi egészség felmérése

 

A bevételek és a profit elemzése lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy megértse, mennyire jövedelmező és fenntartható az üzleti modellje. A profit nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozás hosszú távon fennmaradjon és növekedjen.Ha egy vállalkozó összekeveri a bevételt a profittal, az téves pénzügyi elemzésekhez vezethet. Nem fogja pontosan látni, hogy a vállalkozása valójában mennyi profitot termelt, és mennyi pénz áll rendelkezésre a működési költségek fedezésére vagy a növekedés finanszírozására.

Döntéshozatal támogatása

 

Amikor egy vállalkozás tisztában van azzal, hogy mennyi bevételt generál, és mennyi profitot termel, könnyebb döntéseket hoznia a költségek csökkentéséről, a termékárak beállításáról vagy új üzleti stratégiák kidolgozásáról. Amikor egy vállalkozó nem látja tisztán a bevétel és a profit közötti különbséget, az rossz döntésekhez vezethet a vállalkozás irányításában. Például túlzott kiadásokra vagy beruházásokra számíthat, miközben valójában nincs elegendő nyereségük ezeknek a finanszírozására.

Tulajdonosi érdekek védelme

 

A profit az a pénz, amelyet a vállalkozás tulajdonosai megtarthatnak vagy felhasználhatnak. Azáltal, hogy tisztában vannak a vállalkozás valós profitjával, a tulajdonosok meg tudják védeni az érdekeiket, és biztosíthatják, hogy a vállalkozás fenntartható módon működjön. Az összekevert fogalmak a vállalkozás pénzügyi instabilitásához vezethetnek. Amikor a vállalkozó nem veszi figyelembe a költségek és a kiadások levonását a bevételből, akkor könnyen túlzott elkötelezettségeket vállalhatnak, ami pénzügyi nehézségeket okozhat.

Az ellenőrzés és a kiegyensúlyozottság fontossága

 

A tisztánlátás érdekében fontos, hogy a vállalkozók rendszeresen ellenőrizzék a bevételt és a profitot külön-külön. Szükséges egy jól működő pénzügyi, könyvelési rendszer és a megfelelő számviteli gyakorlatok bevezetése is annak érdekében, hogy valós képet kapjanak a vállalkozásuk pénzügyi helyzetéről.

 

Móréné Rácz Rita

A kommunikáció és bevonás fontossága a költségvetési terv készítésekor

A tervezés 8. lépése

conference-4975194_1280.jpg

A költségvetési terv készítése egy vállalkozás életében kritikus folyamat, amely alapvetően meghatározza a pénzügyi irányítás és a sikeres üzleti stratégia alapjait. Ebben a folyamatban azonban nemcsak a számok és adatok gyűjtése és elemzése fontos, hanem a kommunikáció és a bevonás is, mivel ezek segítenek abban, hogy minden érintett fél megértse és elfogadja a tervezési döntéseket és célkitűzéseket, lehetővé teszi az együttműködést és a támogatást az összes érintett fél részéről, ami kulcsfontosságú a költségvetési terv sikeres végrehajtásához.  De miért olyan fontosak ezek a tényezők a költségvetési terv készítésekor, és hogyan segíthetnek a vállalkozásoknak elérni az üzleti célokat? Íme néhány kulcsfontosságú pont:

Összehangolt célok és stratégiák

 

A kommunikáció és bevonás lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy összehangolt célokat és stratégiákat állítson fel a költségvetési terv készítésekor. Ez magában foglalja az összes érintett fél - például a vezetőség, a pénzügyi csapat, a részlegvezetők és a munkatársak - bevonását a tervezési folyamatba, hogy mindenki egyetértésre juthasson a költségvetési célokkal és prioritásokkal kapcsolatban.

Jobb döntéshozatal és felelősségvállalás

 

A kommunikáció és a bevonás lehetővé teszi az érintett felek számára, hogy részt vegyenek a tervezési folyamatban, és megértsék a döntések mögött álló okokat és a tervezési döntések hatásait. Ez elősegíti a jobb döntéshozatalt és a felelősségvállalást a pénzügyi tervezés területén, mivel mindenki tisztában van a vállalkozás költségvetési céljaival és stratégiáival.

Jobb teljesítmény és motiváció

 

Az érintett felek bevonása és megfelelő kommunikáció biztosítása a költségvetési tervezési folyamat során segíthet abban, hogy a vállalkozás munkatársai jobban megértsék az üzleti célokat és stratégiákat, valamint motiváltabbak legyenek a teljesítményük javítása érdekében. A világos kommunikáció és az érintettek bevonása segíthet abban, hogy mindenki ugyanarra az irányra összpontosítson, és jobb eredményeket érjen el.

Jobb üzleti kapcsolatok és megbízhatóság

 

A vállalkozás külső kapcsolatainak - például üzleti partnerek, finanszírozók, befektetők - bevonása és megfelelő kommunikációja a költségvetési terv készítésekor segít abban, hogy bizalmat építsenek fel a vállalkozás és a külső érdekeltek között. Ez fontos a hosszú távú partnerségek és a vállalkozás hitelességének megőrzése szempontjából.

Hogyan lehet hatékonyan kommunikálni és bevonni az érintetteket a költségvetési terv elkészítésében?

 

Tiszta és világos kommunikáció

 

Fontos, hogy a költségvetési tervezés során tiszta és világos kommunikációt folytassunk az összes érintett féllel. Használjunk érthető nyelvezetet és kerüljük az összetett szakzsargon használatát, hogy mindenki könnyen megérthesse a tervezési folyamatot és a költségvetési célokat.

Átláthatóság és nyitott kommunikáció

 

Legyen átlátható és nyitott kommunikáció az egész tervezési folyamat során. Osszuk meg az összes releváns információt és adatot az érintettekkel, és biztosítsuk, hogy mindenki tisztában legyen a tervezési célokkal és döntésekkel.

Részletes tájékoztatás a tervezési döntésekről

 

Tájékoztassuk az érintetteket részletesen a tervezési döntésekről és azok hátteréről, hogy megértsék azokat és elfogadják őket. Magyarázzuk el, hogyan befolyásolják ezek a döntések a vállalkozás pénzügyi helyzetét és céljait, és hogyan segítik azokat az üzleti stratégia és célkitűzések elérésében.

Kétirányú kommunikáció és visszajelzések fogadása

 

Fontos, hogy a kommunikáció kétirányú legyen, és lehetőséget adjunk az érintetteknek a visszajelzések és kérdések megosztására. Hallgassunk az észrevételeikre és aggályaikra, és válaszoljunk azokra a legjobb tudásunk szerint.

Rendszeres frissítések és jelentések

 

Tartsunk rendszeres frissítéseket és jelentéseket az összes érintett félnek a költségvetési terv előrehaladásáról és teljesítményéről. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki naprakész legyen az aktuális helyzetről és esetleges változásokról, és segít az együttműködés fenntartásában és a tervezési folyamat irányításában.A kommunikáció és bevonás tehát kulcsfontosságú tényező a vállalkozások költségvetési tervének készítésekor. A hatékony kommunikáció és a megfelelő bevonás lehetővé teszi, hogy az érintettek összehangoltan dolgozzanak a költségvetési célok és stratégiák eléréséért, jobb döntéseket hozzanak, motiváltabbak legyenek és jobb kapcsolatokat építsenek fel a vállalkozás és a külső érdekeltek között.

 

Móréné Rácz Rita

 A tervezés sikerének 8 lépése:

1. lépés -Hogyan készítsünk hatékony költségvetési tervet vállalkozásunknak: 8 lépés a sikerhez
2. lépés -Hogyan határozzuk meg a bevételeket a tervezés során?
3. lépés -Hatékony költségvetés, a kiadások felmérése a tervezéskor.
4. lépés -Miért fontos lépés a tervezéskor a költségvetési kategóriák meghatározása?
5. lépés -Hogyan határozzuk meg az időhorizontot a tervezés során?
6. lépés -Hogyan öntsd használható formába a költségvetési tervedet a vállalkozásod számára
7. lépés -A költségvetési terv folyamatos monitorozása és frissítése
8. lépés -A kommunikáció és bevonás fontossága a költségvetési terv készítésekor

 

 

A költségvetési terv folyamatos monitorozása és frissítése

A tervezés 7. lépése

update-6170616_1280.jpg

A folyamatos monitorozás és frissítés elengedhetetlen része a költségvetési terv elkészítésének és végrehajtásának. Ennek a lépésnek a célja, hogy biztosítsuk, hogy a költségvetés mindig naprakész legyen és megfeleljen a vállalkozás aktuális helyzetének és körülményeinek. A folyamatos ellenőrzés és frissítés segít az időben történő reagálásban az esetleges változásokra és kockázatokra, valamint a költségvetés hatékonyságának és pontosságának növelésében. Íme néhány lépés, amelyek segítenek a folyamatos monitorozás és frissítés folyamatában:

Rendszeres költségvetési elemzés

 

Rendszeresen végezzünk elemzést és értékelést a költségvetés teljesítményéről és várható változásairól. Nézzük át az aktuális bevételeket és kiadásokat, és hasonlítsuk össze azokat a tervezett értékekkel. Az elemzés során azonosítsuk az esetleges eltéréseket és azok okait, és hozzunk meg döntéseket az esetleges korrekciókra. Ez lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy megelőzze a pénzügyi válságokat és fenntartsa a gazdasági stabilitást. A friss adatok alapján hozott döntések segítenek a vállalkozásnak abban is, hogy hatékonyan irányítsa a pénzügyeit és optimalizálja a költségeket. A folyamatos monitorozás és frissítés biztosítja, hogy a döntéshozók mindig naprakész információkkal rendelkezzenek a vállalkozás teljesítményéről és az üzleti eredményekről.

Költségvetési trendek figyelemmel kísérése

 

Kövessük figyelemmel a költségvetési trendeket és változásokat az idő múlásával. Az előző időszakok adatainak összehasonlítása segíthet az időben történő felismerésben és a jövőbeli tendenciák előrejelzésében.

Változások és kockázatok azonosítása

 

A piacon és az üzleti környezetben folyamatosan változások történnek, és a vállalkozásnak gyorsan kell reagálnia ezekre a változásokra. Az aktuális piaci és üzleti környezet változásainak és kockázatainak azonosítása kulcsfontosságú a költségvetési terv frissítése során. Azonosítsuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a bevételeket és kiadásokat, például piaci trendek, versenyhelyzet, gazdasági változások stb. Ez lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy időben reagáljon az ügyfélpreferenciákra és a versenytársak tevékenységére.

Költségvetési célkitűzések felülvizsgálata

 

Rendszeresen értékeljük és frissítsük a költségvetési célkitűzéseket annak érdekében, hogy azok összhangban legyenek a vállalkozás aktuális stratégiájával és üzleti körülményeivel. Ha szükséges, módosítsuk vagy állítsuk be új célokat az aktuális helyzetnek megfelelően.

Kommunikáció és egyeztetés

 

Kommunikáljunk és egyeztessünk az összes érintett féllel a költségvetési terv frissítéseiről és változásairól. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki tisztában legyen a tervezett módosításokkal és elfogadja azokat, valamint segíthet az együttműködésben és a költségvetési célok elérésében.

Rugalmas tervezés és végrehajtás

 

Legyen rugalmas a költségvetési terv tervezése és végrehajtása során, és legyen nyitott a változtatásokra és korrekciókra az aktuális körülményekhez igazítva. A rugalmas tervezés lehetővé teszi, hogy hatékonyan reagáljunk az esetleges változásokra és kockázatokra, és biztosítsuk a költségvetési terv hatékonyságát és pontosságát.

Folyamatos Fejlődés és Optimalizáció

 

Végül, de nem utolsósorban, a folyamatos monitorozás és frissítés lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy folyamatosan fejlődjön és optimalizálja a pénzügyi folyamatait. Idővel a vállalkozás képes lesz finomhangolni a költségvetési tervét és jobb üzleti döntéseket hozni a jövőbeni sikerek érdekében, képes lesz rugalmasan alkalmazkodni az aktuális piaci és üzleti környezet változásaihoz, és biztosítani a pénzügyi stabilitást és sikerességet a jövőben. A folyamatosan frissített és jól monitorozott költségvetési terv bizalmat épít a finanszírozók és befektetők felé. A megbízható és átlátható pénzügyi irányítás segíti a vállalkozást abban, hogy vonzóbb legyen a külső finanszírozás szempontjából, és hosszú távú partnerségeket alakítson ki.


A folyamatos monitorozás és frissítés tehát nemcsak a vállalkozás pénzügyi stabilitásának és sikerének kulcsa, hanem a növekedés és fejlődés motorja is. Azon vállalkozások, amelyek képesek hatékonyan alkalmazni ezt a gyakorlatot, nagyobb eséllyel fogják elérni az üzleti célokat és fenntartható növekedést tapasztalni hosszú távon.Ez egy dinamikus folyamat, amely folyamatos figyelmet és gondos tervezést igényel az optimális eredmény elérése érdekében.

 

Móréné Rácz Rita

 A tervezés sikerének 8 lépése:

1. lépés -Hogyan készítsünk hatékony költségvetési tervet vállalkozásunknak: 8 lépés a sikerhez
2. lépés -Hogyan határozzuk meg a bevételeket a tervezés során?
3. lépés -Hatékony költségvetés, a kiadások felmérése a tervezéskor.
4. lépés -Miért fontos lépés a tervezéskor a költségvetési kategóriák meghatározása?
5. lépés -Hogyan határozzuk meg az időhorizontot a tervezés során?
6. lépés -Hogyan öntsd használható formába a költségvetési tervedet a vállalkozásod számára
7. lépés -A költségvetési terv folyamatos monitorozása és frissítése
8. lépés -A kommunikáció és bevonás fontossága a költségvetési terv készítésekor

 

 

Hogyan öntsd használható formába a költségvetési tervedet a vállalkozásod számára

A tervezés 6. lépése

data-4570804_1280.jpg

Amikor egy vállalkozó költségvetési tervet készít, nemcsak az adatok összegyűjtése és elemzése a fontos, hanem az is, hogy ezeket az információkat jól strukturálja és formába öntse. Egy hatékony formátum segít abban, hogy a terv könnyen értelmezhető és könnyen használható legyen a mindennapi üzleti döntések során. De milyen formátumot javasolhatunk egy vállalkozás költségvetési tervezéséhez, és milyen technikát alkalmazhatunk a formába öntés során? Íme néhány javaslat:

Táblázatok és diagramok

 

A táblázatok és diagramok használata segít abban, hogy az adatokat könnyen áttekinthető formában jelenítsük meg. Például egy bevételi és kiadási táblázat segíthet abban, hogy azonnal lássuk, hogy milyen forrásokból származik a bevételeink, és mire költjük ezeket a bevételeket.

Színek és kiemelések

 

A színek és kiemelések használata segíthet abban, hogy kiemeljük a fontos információkat és összefüggéseket a költségvetési tervben. Például egy piros szín jelölheti a várható veszteségeket, míg egy zöld szín a tervezett nyereséget.

Részletes és összefoglaló nézetek

 

Fontos, hogy a költségvetési tervet mind részletesen, mind összefoglalóan megjelenítsük. Egy részletes nézet lehetővé teszi a tervezés részleteinek megtekintését és elemzését, míg az összefoglaló nézet segíthet abban, hogy gyorsan áttekintsük a terv fő pontjait és eredményeit.

Részletes Nézetek:

 1. Bevételi és kiadási részletek: Ez a részletes nézet felsorolja és elemzi a vállalkozás összes bevételi forrását és kiadását. Ide tartoznak az értékesítési bevételek, a különböző költségvetési kategóriák (pl. bérek, marketing, üzemeltetési költségek stb.) részletes kiadásai, valamint egyéb bevételi és kiadási tételek.
 2. Költségvetési kategóriák részletezése: Ez a nézet részletesen bemutatja a különböző költségvetési kategóriák alá tartozó kiadásokat. Például részletesen elemezhetők az alkalmazotti költségek (bérek, juttatások), a marketingköltségek (online hirdetések, rendezvények), az üzemeltetési költségek (bérleti díjak, szállítási költségek) stb.
 3. Havi vagy negyedéves bontás: Ez a nézet részleteiben bemutatja a bevételi és kiadási tervezetet havi vagy negyedéves bontásban. Ez lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy közelebbről megnézze a tervezett pénzügyi teljesítményt az idő múlásával, és szükség esetén korrigáljon.

Összefoglaló Nézetek:

 1. Összesített bevétel és kiadás: Ez az összefoglaló nézet a vállalkozás teljes bevételét és kiadását mutatja be egyetlen összegben. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerűen áttekintsük a vállalkozás pénzügyi helyzetét.
 2. Főbb költségvetési mutatók: Ez a nézet felsorolja és elemzi a vállalkozás főbb mutatóit, mint például az összesített bevétel, az összesített kiadás, az EBITDA (kamatokat, adókat, értékcsökkenést és amortizációt nem tartalmazó eredmény) stb.
 3. Trendek és összehasonlítások: Ez a nézet összehasonlítja a tervezett költségvetési adatokat a múltbeli eredményekkel vagy a piaci átlagokkal, és elemzi a pénzügyi trendeket. Ez segíthet abban, hogy a vállalkozás meghatározza, hogy a tervezett kiadások és bevétel mennyire illeszkednek a korábbi teljesítményhez vagy a piaci trendekhez.


Dinamikus és interaktív elemek

 

Ha lehetséges, érdemes dinamikus és interaktív elemeket beépíteni a költségvetési tervbe. Például egy interaktív grafikon lehetővé teszi az adatok mozgatását és szűrését, hogy a felhasználók könnyen felfedezhessék a különböző összefüggéseket és trendeket. 

 

Automatizált adatfrissítés

 

Az automatizált adatfrissítés lehetővé teszi a költségvetési adatok frissítését valós időben az adatforrásokból, például az értékesítési rendszerből vagy a pénzügyi számviteli rendszerből. Ez lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy mindig naprakész és pontos adatokkal dolgozzon.

Előrejelzések és szimulációk

 

Az előrejelzések és szimulációk lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy különböző forgatókönyveket modellezzenek és előrejelzéseket készítsenek a jövőbeli pénzügyi teljesítményről. Például lehetőség van arra, hogy módosítsuk az értékesítési vagy költségi előrejelzéseket, és lássuk, hogyan befolyásolják ezek a változások a költségvetést.

Felhasználóbarát és könnyen kezelhető formátum

 

Végül, de nem utolsósorban, fontos, hogy a költségvetési terv olyan formátumban legyen, ami felhasználóbarát és könnyen kezelhető a vállalkozás számára. Például egy egyszerű Excel vagy Google Sheets táblázat lehet ideális megoldás, mivel könnyen szerkeszthető és testreszabható. A mobilalkalmazások és felhőalapú megoldások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bármikor és bárhol hozzáférjenek a költségvetési adatokhoz és információkhoz. Ez segíthet abban, hogy a vállalkozás vezetői és döntéshozói gyorsan reagáljanak az aktuális helyzetre és döntéseket hozzanak.


Azáltal, hogy gondosan formába öntjük a költségvetési tervet, biztosíthatjuk, hogy az könnyen értelmezhető és használható legyen. A táblázatok, diagramok, színek és interaktív elemek használata abban segít, hogy az adatokat átlátható és vonzó módon jelenítsük meg, míg a felhasználóbarát megoldások biztosítják, hogy a terv könnyen kezelhető legyen a mindennapi üzleti döntések során.

 

Móréné Rácz Rita

 A tervezés sikerének 8 lépése:

1. lépés -Hogyan készítsünk hatékony költségvetési tervet vállalkozásunknak: 8 lépés a sikerhez
2. lépés -Hogyan határozzuk meg a bevételeket a tervezés során?
3. lépés -Hatékony költségvetés, a kiadások felmérése a tervezéskor.
4. lépés -Miért fontos lépés a tervezéskor a költségvetési kategóriák meghatározása?
5. lépés -Hogyan határozzuk meg az időhorizontot a tervezés során?
6. lépés -Hogyan öntsd használható formába a költségvetési tervedet a vállalkozásod számára
7. lépés -A költségvetési terv folyamatos monitorozása és frissítése
8. lépés -A kommunikáció és bevonás fontossága a költségvetési terv készítésekor

 

 

süti beállítások módosítása