A számvitel nem csak hasznos, de szerethető is!

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Az EBITDA: A vállalkozások jelentős pénzügyi mutatója

Tudod, hogy mit jelent? 5. rész

2024. május 02. - Számvitelről Vállalkozóknak Érthetően

audit-4190944_1280.jpg

Ma egy olyan fontos pénzügyi mutatóról fogunk beszélni, amely sok vállalkozás számára kulcsfontosságú: az EBITDA-ról. Meg fogjuk vizsgálni, hogy mi is pontosan az EBITDA, mit tartalmaz, és miért olyan jelentőségű egy vállalkozás számára ennek a mutatónak a figyelemmel kísérése.

Mi az az EBITDA?

 

Az EBITDA egy rövidítés, ami az "Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization" kifejezésből származik, magyarul: "Kamat, Adózás, Értékcsökkenés és Amortizáció előtti eredmény". Az EBITDA egy olyan pénzügyi mutató, amely segít megérteni egy vállalkozás működési eredményességét és jövedelmezőségét anélkül, hogy figyelembe venné az adókat, kamatokat és egyéb nem működési költségeket.

Mit tartalmaz az EBITDA-t?

 

Az EBITDA három fő összetevőből áll:

 

  1. Earnings (Jövedelem): Az EBITDA az adott időszakban realizált bevételt vagy jövedelmet veszi figyelembe, mielőtt bármilyen adót vagy kamatot levonnának.
  2. Before (Előtt): Az EBITDA az adókat és a kamatokat nem veszi figyelembe, ezért ezek a tényezők nem befolyásolják a mutató értékét.
  3. Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization (Kamat, Adózás, Értékcsökkenés és Amortizáció): Ezek a tényezők azok, amelyeket az EBITDA nem tartalmaz. Ezek általában nem működési költségek, és az EBITDA segít elkerülni azoknak a hatását a vállalkozás működési eredményére.

 

Miért jelentőségű a figyelése?

 

Az EBITDA figyelemmel kísérése számos előnnyel járhat egy vállalkozás számára:

 

  1. Működési Teljesítmény Mérésére: Az EBITDA segít megérteni, hogy egy vállalkozás mennyire hatékonyan működik a fő tevékenységében, mivel nem tartalmazza az adókat és a kamatokat, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak a vállalkozás fő tevékenységéhez.
  2. Összehasonlíthatóság: Az EBITDA segít összehasonlítani a vállalkozásokat, mivel ez az adóztatás előtti jövedelmet méri, ami a vállalkozások közötti összehasonlítás szempontjából nagyon fontos.
  3. Pénzügyi Bizonyítékként: Az EBITDA segíthet a befektetőknek és hitelezőknek megérteni egy vállalkozás pénzügyi helyzetét és jövedelmezőségét, mivel ez egy tiszta és átlátható mutató, amely nem tartalmazza az adók vagy a kamatok hatását.


Az EBITDA kiszámítása viszonylag egyszerű matematikai művelet, amelyet a vállalkozás mérleg- és eredménykimutatásából származó adatok alapján végezhetünk el. Az EBITDA képletének alapja az "Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization" kifejezés, amely magyarul azt jelenti: "Kamat, Adózás, Értékcsökkenés és Amortizáció előtti eredmény". A következőkben bemutatom a képletet és annak részletes magyarázatát:

 

Az EBITDA Képlete

 

EBITDA = Operating Income + Depreciation + Amortization

 

Magyarázat:

  • Operating Income (Üzemi Eredmény): Ez az összeg azt jelenti, hogy az EBITDA az üzemi eredményből indul ki. Az üzemi eredmény az a bevétel, amelyből levonják az üzemi költségeket, de még nem vonják le az adókat és a kamatokat.
  • Depreciation (Értékcsökkenés): Ez az összeg az éves értékcsökkenési költséget jelenti, amelyet az eszközök amortizációs költségeire fordítanak. Az értékcsökkenés az eszközök idővel bekövetkező értékvesztését jelenti.
  • Amortization (Amortizáció): Ez az összeg az éves amortizációs költséget jelenti, amelyet az immateriális javak (például szoftverek, jogdíjak stb.) értékcsökkenési költségeire fordítanak.

 

Példa az EBITDA Számítására:

Tegyük fel, hogy egy vállalkozásnak az alábbi adatok állnak rendelkezésre az elmúlt pénzügyi évéből:

- Üzemi Eredmény (Operating Income): 500 000 eFt

- Értékcsökkenés (Depreciation): 100 000 eFt

- Amortizáció (Amortization): 50 000 eFt

Az EBITDA kiszámítása a következőképpen néz ki:

EBITDA = 500,000 + 100,000 + 50,000 = 650,000 eFt

Tehát az adott vállalkozás EBITDA-ja 650 000 eFt volt az elmúlt pénzügyi évben.

 

Az EBITDA számítása fontos eszköz a vállalkozások pénzügyi teljesítményének megértésében és elemzésében. Ez azért hasznos, mert segíti a vállalkozásokat abban, hogy meghatározzák az üzleti tevékenység valódi jövedelmezőségét, mivel nem tartalmazza az adókat és a kamatokat, amelyek befolyásolhatják a bevételt és az adott időszakban megmaradt jövedelmet. Segíthet a vállalkozásoknak megérteni és értékelni a működési teljesítményüket, valamint hozzájárulhat a befektetők és hitelezők bizalmának növeléséhez. A vállalkozásoknak érdemes rendszeresen figyelemmel kísérniük az EBITDA-t, hogy jobban megértsék pénzügyi helyzetüket és javítani tudják teljesítményüket.

 

Móréné Rácz Rita

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamvitelrol-vallalkozoknak-erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr8018394899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása