A számvitel nem csak hasznos, de szerethető is!

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Hogyan határozzuk meg az időhorizontot a tervezés során?

A tervezés 5. lépése

2024. április 19. - Számvitelről Vállalkozóknak Érthetően

stopwatch-3699322_1280.jpg

Az időhorizont meghatározása a költségvetési terv elkészítésének következő, ötödik lépése. Ez a döntés határozza meg, hogy milyen időtartamra tervezünk előre, és meghatározza a terv hatékonyságát és relevanciáját. Az időhorizont jó megválasztása kulcsfontosságú a vállalkozás pénzügyi tervezésében és irányításában. De hogyan kell jól meghatározni az időhorizontot a vállalkozás költségvetési tervének készítésekor?

Célok és stratégiai tervek figyelembevétele

 

Az időhorizont meghatározásakor fontos figyelembe venni a vállalkozás hosszú távú célt és stratégiai terveit. Ha például a vállalkozás egy ambiciózus növekedési célt tűz ki maga elé, akkor érdemes lehet hosszabb távú időhorizontot választani, például egy éves vagy akár több éves tervezési időszakot. Az időhorizont meghatározása lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy egyensúlyt teremtsen a hosszú és rövid távú célok között. Például egy éves terv segíthet a vállalkozásnak tervezni és elérni hosszú távú növekedési célokat, miközben egy negyedéves vagy havi tervezés lehetővé teszi a gyorsabb reagálást a rövid távú változásokra és kihívásokra.

Piaci környezet és szektor specifikumai

 

A vállalkozás piaci környezete és a szektor specifikumai is befolyásolhatják az időhorizont kiválasztását. Például egy olyan dinamikus és gyorsan változó piac esetén, mint a technológiai szektor, rövidebb távú időhorizont lehet szükséges annak érdekében, hogy a vállalkozás gyorsabban tudjon reagálni a piaci változásokra. Egy szezonális vállalkozás esetében pedig lehet, hogy érdemesebb éves vagy hosszabb távú tervezést végezni annak érdekében, hogy lefedjük az egész üzleti év változó igényeit és kihívásait.

Pénzügyi stabilitás

 

Az időhorizont meghatározásakor fontos figyelembe venni a vállalkozás pénzügyi stabilitását. Ha a vállalkozásnak stabil és kiszámítható bevételi forrásai vannak, akkor hosszabb távú tervezési időszakot lehet választani. Azonban ha a vállalkozásnak változékonyabb bevételi forrásai vannak, akkor érdemesebb lehet rövidebb távú tervezést alkalmazni a rugalmasabb reagálás érdekében.

Teljesítmény mérés és ellenőrzés

 

Az időhorizont meghatározásánál fontos szempont az is, hogy milyen gyakran fogjuk mérni és ellenőrizni a költségvetési terv teljesítményét. Ha például havi vagy negyedéves ellenőrzéseket szeretnénk végezni, akkor ezekhez a periódusokhoz igazíthatjuk az időhorizontot is. Amennyiben havi vagy negyedéves időszakra tervezett költségvetési tervünk van, könnyebb nyomon követni a kiadásokat és bevételt, és azonnal felismerni a változásokat és beavatkozni, ha szükséges.

Rugalmasság és alkalmazkodóképesség

 

Végül, az időhorizont kiválasztásakor fontos figyelembe venni a rugalmasságot és az alkalmazkodóképességet. A vállalkozásnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy szükség esetén gyorsan reagálhasson a változásokra, így érdemes lehet olyan időhorizontot választani, amely lehetővé teszi a tervek gyors módosítását, amennyiben az szükséges. Például egy éves költségvetési terv lehet, hogy szükségessé teszi a negyedéves vagy havi frissítéseket az üzleti környezet változásaihoz és az aktuális teljesítményhez igazítva.

Mit értünk az egyes tervezési időhorizontokon?

  • Rövid távú tervezés (havi vagy negyedéves): A rövid távú tervezés általában havi vagy negyedéves időhorizontot foglal magában, és rövid távú célokra és tevékenységekre összpontosít. Ez a tervezési időszak általában 1-3 hónapot fog lefedni, és lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy rövid távú tevékenységeket és kiadásokat tervezzen meg, például marketing kampányokat, eladási promóciókat vagy beszerzéseket.
  • Hosszabb távú tervezés (éves vagy több éves): A hosszabb távú tervezés általában éves vagy akár több éves időhorizontot foglal magában, és hosszabb távú célokra és stratégiákra összpontosít. Ez a tervezési időszak lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy hosszabb távú növekedési terveket és beruházásokat tervezzen meg, például új termékfejlesztéseket, piaci kiterjesztéseket vagy infrastrukturális beruházásokat.


Az időhorizont meghatározása tehát nem csupán egy egyszerű döntés a vállalkozás költségvetési tervezésében, hanem stratégiai jelentőségű lépés. A helyes időhorizont kiválasztása segít a vállalkozásnak tervezni és irányítani a pénzügyeit, rugalmasabbnak lenni a változó körülmények között, és elérni a hosszú távú célokat és fenntartható növekedést.

 

Móréné Rácz Rita

 A tervezés sikerének 8 lépése:

1. lépés -Hogyan készítsünk hatékony költségvetési tervet vállalkozásunknak: 8 lépés a sikerhez
2. lépés -Hogyan határozzuk meg a bevételeket a tervezés során?
3. lépés -Hatékony költségvetés, a kiadások felmérése a tervezéskor.
4. lépés -Miért fontos lépés a tervezéskor a költségvetési kategóriák meghatározása?
5. lépés -Hogyan határozzuk meg az időhorizontot a tervezés során?
6. lépés -Hogyan öntsd használható formába a költségvetési tervedet a vállalkozásod számára
7. lépés -A költségvetési terv folyamatos monitorozása és frissítése
8. lépés -A kommunikáció és bevonás fontossága a költségvetési terv készítésekor

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamvitelrol-vallalkozoknak-erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr4818384419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása