A számvitel nem csak hasznos, de szerethető is!

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

A vállalkozó és a könyvelő közötti hatékony kommunikáció kialakítása

2024. április 11. - Számvitelről Vállalkozóknak Érthetően

startup-594090_1280.jpg

A vállalkozók és a könyvelőik közötti kapcsolattartásnak számos kihívással kell szembenéznie, amelyek néha nehézségeket okozhatnak mindkét félnek. Ezek elsősorban kommunikációs problémák.A vállalkozók és a könyvelők közötti kommunikáció hiánya vagy a kommunikáció hiányosságai gyakran előfordulnak. A vállalkozók néha nem tudják pontosan kifejezni az igényeiket vagy a problémáikat, míg a könyvelők néha bonyolult pénzügyi kifejezéseket vagy terminológiát használnak, ami nehezítheti a megértést.

Ahhoz, hogy megértsd, miről beszél a könyvelőd, mit kérdez az ügyfeled és hogy hatékonyan tudjatok kommunikálni, néhány lépést érdemes megtenni:

 

Alakítsatok ki kommunikációs csatornákat

Kezdjetek el rendszeresen kommunikálni egymással. Állítsatok fel rendszeres találkozási vagy konzultációs időpontokat, amikor megvitathatjátok a pénzügyekkel kapcsolatos kérdéseket és problémákat.

Könyvelőként ne hagyd, hogy az ügyfeleid csak akkor keressenek meg, ha problémájuk vagy kérdésük van. Kezdeményezd a rendszeres kommunikációt velük, hogy érzékeljék, hogy érdekel a vállalkozásuk és hogy segíteni szeretnél nekik a pénzügyeik kezelésében.

 

Alakítsatok ki egy közös nyelvezetet

Próbáljatok meg kialakítani egy közös nyelvezetet, amely mindkettőtök számára érthető.

Könyvelőként próbálj meg egyszerűbb nyelvezetet használni az ügyfelekkel való kommunikáció során. Kerüld a túlzottan szakmai kifejezéseket, és inkább használj hétköznapi nyelvet, amely könnyebben érthető a nem szakemberek számára is.

 

Kérdezz!

Ha te vállalkozó vagy, ne félj kérdezni, ha valami nem világos! Ha nem értesz valamit, amit a könyvelőd mond, ne habozz rákérdezni, vagy kérj magyarázatot. A könyvelőd feladata, hogy segítsen neked megérteni a pénzügyi folyamatokat és döntéseket.

 

Képzés és tanulás

Vállalkozóként vegyél részt  képzéseken vagy oktatási programokon, amelyek segíthetnek neked jobban megérteni a pénzügyeket és a könyvelési folyamatokat. Minél jobban megérted ezeket a dolgokat, annál könnyebben tudsz majd kommunikálni a könyvelőddel, annál könnyebben tudtok együttműködni, és részt venni az üzleti döntéshozatalban.

Amit mi, könyvelők megtehetünk, hogy ilyen képzéseket vagy oktatási programokat kínálunk az ügyfeleink részére. Tegyük bele a szükséges energiát, mert így tudunk egy hosszú távon is sikeres együttműködést kialakítani.

 

Dokumentáció és magyarázatok

Kérj magyarázatokat és dokumentációt az elvégzett munkáról és döntésekről. Ha például a könyvelőd elkészít egy kimutatást vagy jelentést, kérj tőle részletes magyarázatot arról, hogy mit jelentenek az adatok és hogyan alakultak ki.

 

Aktív részvétel

Vállalkozóként legyél aktívan résztvevő az üzleti döntéshozatalban és tervezésben. Minél jobban megérted a vállalkozásod pénzügyeit és a könyvelési folyamatokat, annál hatékonyabban tudsz majd részt venni az üzleti stratégiák kidolgozásában és végrehajtásában.

 

Empátia és megértés

Könyvelőként fordulj empátiával és megértéssel az ügyfeleid felé, és figyelj oda az egyéni igényeikre és kihívásaikra. Minden vállalkozás más, és más szükségletekkel rendelkezik, ezért fontos, hogy alkalmazkodj az egyes ügyfelek igényeihez és kérésihez.Rendszeresen kérj visszajelzést az ügyfeleidtől arról, hogy elégedettek-e a szolgáltatásaiddal és a kommunikációval. Ez segíthet abban, hogy felmérd, hol lehet javítani, és hogyan lehetne még hatékonyabban együtt dolgozni.

 

Az együttműködés és a nyitott kommunikáció kulcsfontosságú minden vállalkozó és könyvelői kapcsolatban. Vállalkozóként ne felejtsd el, hogy a könyvelőd itt van, hogy segítsen neked megérteni és kezelni a pénzügyi folyamatokat, és hogy közösen sikeresen működjetek együtt a vállalkozásod érdekében. Könyveléként pedig legyél türelmes és figyelmes az ügyfeleiddel, és mindent tegyél meg annak érdekében, hogy segíts nekik a vállalkozásuk fejlesztésében és növekedésében.

Móréné Rácz Rita

A bejegyzés trackback címe:

https://szamvitelrol-vallalkozoknak-erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr9018377259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása