A számvitel nem csak hasznos, de szerethető is!

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Miért nem azonos egy vállalkozásnál a profit, a bankszámlán és a pénztárban lévő pénz összegével?

2024. április 25. - Számvitelről Vállalkozóknak Érthetően

money-3219298_1280.jpg

Az egyik informatikai cégnek az elmúlt hónapokban több új projektre sikerült szerződnie, és az üzletágukban növekedési hullámot tapasztaltak. Az ügyvezető örömmel látta, hogy a cég bankszámláján és pénztárában egyaránt magas egyenleg volt.

Márpedig ez azt jelenti, hogy jól teljesítünk, és jelentős profitot termeltünk! - gondolta magában az ügyvezető - a cég nagyszerűen teljesített, és a magas egyenlegek bizonyítják, hogy a cég nyereséges.

Azonban, amikor a vállalkozás könyvelőjeként átnéztem a főkönyvet, nem értettem vele egyet. Bár valóban magas volt a bankszámlán és pénztárban lévő pénzösszeg, a könyvelés azt mutatta, hogy a cég profitja jóval alacsonyabb volt, mint azt az ügyvezető gondolta. Az alacsonyabb profitot az összes kiadás és költség levonása után kell  kikalkulálni, beleértve az alkalmazotti béreket, a projekt-specifikus költségeket, a marketing kiadásokat és az egyéb üzleti kiadásokat is.

Elmagyaráztam, hogy bár a cég bankszámláján és pénztárában magas egyenleg van, ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cég magas nyereséget termelt. A magas egyenleg annak  az eredménye annak, hogy a cég nagy összegeket kapott az új projektek kezdeti előlegeként vagy részletként, de ezek a bevételek még nem számítanak teljes körű nyereségnek, mivel még nem voltak igénybevéve és így nem is lettek elszámolva azok a költségek, amelyekkel ezek a projektek járnak.

Az ügyvezető ekkor határozta el, hogy gondosabban és részletesebben fogja nyomon követni a cég pénzügyeit a jövőben. Azt is eldöntötte, hogy jobban összpontosít a nyereségességi mutatókra és azokra a tényezőkre, amelyek valóban befolyásolják a cég hosszú távú pénzügyi stabilitását.

Ez a történet jól példázza, hogy bár a magas bankszámla- és pénztár egyenleg jól hangzanak, nem mindig tükrözik a vállalkozás valós nyereségét. Gyakran úgy gondolhatnánk, hogy ha egy vállalkozás jövedelmező, akkor ez az összeg megtalálható a bankszámlán vagy a pénztárban, de ez nem mindig így van. Nézzük meg közelebbről, miért.

Bevételek és kiadások időbeli eltolódása

 

Egy vállalkozás pénzügyi kimutatásában a profitot úgy számoljuk, hogy az árbevételből levonjuk a költségeket, az egyéb kiadásokat és adókat. Azonban a bevétel és a költségek időbeli megjelenése nem mindig azonos. Például egy vállalkozás lehet, hogy eladott termékeiből befolyó bevételét még nem kapta meg teljes egészében, ugyanakkor már ki kellett fizetnie a beszállítóit, alkalmazottait vagy az adóhatóságot. Ezért lehet, hogy bár a vállalkozás jövedelmező, mégis alacsonyabb a bankszámlán vagy a pénztárban lévő pénzösszeg.

Beruházások

 

A vállalkozások gyakran beruháznak a növekedés vagy a működési hatékonyság javítása érdekében. Ezek a beruházások jelentős kiadásokat jelenthetnek, és csökkenthetik a bankszámlán vagy a pénztárban lévő pénzösszeget, még akkor is, ha a vállalkozás hosszú távon nyereséges lesz.

Hitel és egyéb finanszírozás

 

Sok vállalkozásnak lehetnek hitelhez vagy külső finanszírozáshoz kapcsolódó kötelezettségei, például bankkölcsönök vagy hitelkártyák. Ezek a kötelezettségek csökkenthetik a rendelkezésre álló likvid pénzeszközöket, még akkor is, ha a vállalkozás valójában nyereséges.

Adók és egyéb kifizetések

 

A vállalkozásoknak adót kell fizetniük a nyereségük után, valamint az eredménybe nem számító általános forgalmi adót is rendezni kell. Ezek a kifizetések csökkenthetik a rendelkezésre álló pénzeszközöket.


Bár a profit az egyik legfontosabb mutató a vállalkozás jövedelmezőségének és teljesítményének értékelésében, fontos megérteni, hogy ez a pénzügyi kimutatásban megjelenő szám nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes pénz azonnal rendelkezésre áll a vállalkozás számára. A bevétel és a költségek időbeli eltolódása, beruházások, hitelkölcsönzések és egyéb tényezők mind befolyásolhatják a bankszámlán vagy a pénztárban lévő pénz mennyiségét.

Fontos, hogy a vállalkozások figyelemmel kísérjék és értékeljék a pénzügyi mutatókat,  megfelelően tervezzék pénzügyeiket annak érdekében, hogy stabil és fenntartható üzleti tevékenységet folytathassanak. A pontos és átfogó pénzügyi könyvelési gyakorlatok és rendszerek bevezetése kulcsfontosságú a helyes pénzügyi döntések meghozatalához és a vállalkozás hosszú távú sikere érdekében.


Móréné Rácz Rita

A bejegyzés trackback címe:

https://szamvitelrol-vallalkozoknak-erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr5518389421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása