A számvitel nem csak hasznos, de szerethető is!

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Számvitelről-Vállalkozóknak-Érthetően

Hogyan készítsünk hatékony költségvetési tervet vállalkozásunknak: 8 lépés a sikerhez

1. rész

2024. április 15. - Számvitelről Vállalkozóknak Érthetően

businessman-5494308_1280.jpg

A múlt héten arról írtam, hogy miért fontos a tervezés, a költségvetési terv. Ezen a héten most arra fogok összpontosítani, hogy hogyan készítsünk hatékony költségvetési tervet vállalkozásunk részére, lépésről lépésre.

Ahogy már írtam, a vállalkozások számára a költségvetési terv készítése kulcsfontosságú lépés a pénzügyi stabilitás és a hosszú távú siker elérése érdekében. Sok vállalkozás azonban félreérti vagy figyelmen kívül hagyja ezt a lépést, és inkább a rövid távú célokra összpontosít. A következő lépések segíthetnek abban, hogy hatékony költségvetési tervezést hozzunk létre vállalkozásunk számára:

  • Célok és prioritások meghatározása: A költségvetési terv elkészítésének első lépése az, hogy világosan megfogalmazzuk a vállalkozás céljait és prioritásait. Fontoljuk meg, hogy milyen területeken szeretnénk növekedni, fejleszteni vagy beruházni a következő időszakban.
  • Bevételek meghatározása: Határozzuk meg a vállalkozás bevételeit az előző időszak adatok elemzése alapján. Vegyük figyelembe az eladásokat, szolgáltatásokat, ügyfeleket és potenciális bevételeket.
  • Kiadások felmérése: Az összes kiadás felmérése a vállalkozás működéséhez szükséges költségektől az adminisztratív költségekig. Értékeljük ki a béreket, beszerzéseket, irodai költségeket, marketingköltségeket és egyéb kiadásokat.
  • Költségvetési kategóriák meghatározása: Kategorizáljuk a bevételeket és kiadásokat olyan csoportokba, amelyek segítenek az áttekinthetőség és elemzés során. Például lehet külön kategóriák az eladásokra, marketingre, személyzetre, stb.
  • Időhorizont meghatározása: Döntsük el, hogy milyen időtávra szeretnénk elkészíteni a költségvetési tervet. Ez lehet havi, negyedéves, éves vagy akár hosszabb távú tervezés is.
  • Költségvetési terv összeállítása: Az előző lépések alapján készítsük el a költségvetési tervet. Vegyük figyelembe a várható bevételeket és kiadásokat, valamint az előrejelzéseket és növekedési terveket.
  • Folyamatos monitorozás és frissítés: Ne felejtsük el, hogy a költségvetési terv rugalmas dokumentum, amelyet idővel módosíthatunk. Rendszeresen monitorozzuk és frissítsük a terveket az aktuális piaci feltételek és az üzleti teljesítmény alapján.
  • Kommunikáció és bevonás: Fontos, hogy a vállalkozás minden résztvevőjét bevonjuk a költségvetési tervezés folyamatába, és megfelelően kommunikáljuk a tervezett célokat és irányelveket.

1. lépés

 

A Célok és prioritások meghatározása az egyik első és legfontosabb lépés a költségvetési terv elkészítése során. Ennek a lépésnek a célja, hogy világossá tegyük, hogy milyen irányba szeretnénk vinni a vállalkozást és milyen célokat szeretnénk elérni a következő időszakban. Fontos, hogy a célok és prioritások megfeleljenek az adott vállalkozás üzleti stratégiájának és hosszú távú céljainak, és összhangban legyenek a piaci körülményekkel és a vállalkozás belső erőforrásaival.

Stratégiai célok

Ezek a célok általában hosszú távú és nagyobb léptékű célokat foglalnak magukban, amelyek a vállalkozás hosszú távú sikerét célozzák meg. Például lehetnek ilyen célok a piaci részesedés növelése, új piacokra való kiterjesztés, vagy akár egy új termék vagy szolgáltatás bevezetése.

Operatív célok

Ezek a célok általában rövidebb távú és konkrétabb célokat foglalnak magukban, amelyek a vállalkozás napi működését és teljesítményét célozzák meg. Például lehetnek ilyen célok az eladások növelése, költségcsökkentés, hatékonyság javítása vagy akár az ügyfélélmény fejlesztése.

Pénzügyi célok

Ezek a célok azok, amelyek a pénzügyi teljesítményre és stabilitásra vonatkoznak. Például lehetnek ilyen célok a bevételnövekedés, a profitnövelés, a likviditás javítása vagy akár a pénzügyi kockázatok csökkentése.

Prioritások meghatározása

Fontos azonosítani azokat a célokat és prioritásokat, amelyek a legfontosabbak és a legnagyobb hatással lehetnek a vállalkozás teljesítményére és sikerére. Ezekre a prioritásokra kell összpontosítani a költségvetési terv készítése során, és az erőforrásokat ennek megfelelően kell elosztani.

 

A célok és prioritások meghatározása segít a költségvetési terv számára egyértelmű irányt és célokat biztosítani. Ezáltal könnyebb lesz a terv készítése és az erőforrások megfelelő elosztása a vállalkozás számára legfontosabb területeken. Fontos azonban, hogy ezeket a célokat rendszeresen felülvizsgáljuk és frissítsük az üzleti környezet változásaihoz és a vállalkozás teljesítményéhez igazítva.

 

Móréné Rácz Rita

 A tervezés sikerének 8 lépése:

1. lépés -Hogyan készítsünk hatékony költségvetési tervet vállalkozásunknak: 8 lépés a sikerhez
2. lépés -Hogyan határozzuk meg a bevételeket a tervezés során?
3. lépés -Hatékony költségvetés, a kiadások felmérése a tervezéskor.
4. lépés -Miért fontos lépés a tervezéskor a költségvetési kategóriák meghatározása?
5. lépés -Hogyan határozzuk meg az időhorizontot a tervezés során?
6. lépés -Hogyan öntsd használható formába a költségvetési tervedet a vállalkozásod számára
7. lépés -A költségvetési terv folyamatos monitorozása és frissítése
8. lépés -A kommunikáció és bevonás fontossága a költségvetési terv készítésekor

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamvitelrol-vallalkozoknak-erthetoen.blog.hu/api/trackback/id/tr4318381223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása